álbum ilustrado, lecturas, Letras & Hilos, libros
Deja un comentario

El dibujante de osos de Bernat Cormand

el-dibuixant-d-C3-B3ssos

Ja fa uns mesos, durant un taller d’àlbum il·lustrat, els alumnes vam haver de dur un llibre per recomanar al companys. Va ser difícil triar-ne un. De fet no vaig poder,  i vaig acabar portant-ne uns quants, però tenia clar que un d’ells havia de ser aquest: “El dibuixant d’óssos” de Bernat Cormand.

La qüestió és que havia d’explicar per què m’agradava, per què l’havia escollit, i aquí em vaig adonar que la meva aproximació a l’àlbum il·lustrat és força emocional, molt més motivada per aspectes lligats a l’emoció, al sentiment, a l’evocació, que no pas a la racionalitat amb què puc argumentar la tria d’una novel·la o d’un assaig.
Crec que això mateix els pot ocórrer a molts lectors que, ja adults, es retroben amb l’àlbum il·lustrat.
No recordo quan vaig traspassar la línia, quan es va esvair per a mi la frontera entre allò que es considera llibre infantil i llibre d’adult, i vaig poder tornar a gaudir, sense prejudicis,  de tot el que l’univers dels àlbums il·lustrats ens proporciona. El cas és que quan succeeix, ja no té volta enrere i… és fantàstic.!
I tornant al llibre que m’ha portat a aquesta reflexió, us deixo amb les notes que matusserament vaig escriure, intentant posar en paraules els meus “arguments”.
És cert que podria fer una anàlisi més formal. Podria dir, per exemple,  que es nota que Bernat Cormand és tant un filòleg que dibuixa, com un il·lustrador que escriu. Que entrellaça magníficament text  i imatge en el desenvolupament de la línia narrativa. Que descriu secretament la personalitat del personatge a través dels seus objectes. Que sap introduir l’element fantàstic d’una forma sorprenent i inesperada… Però, tot això, ho podeu descobrir vosaltres mateixos.
Bona setmana i bona lectura!
                                                                ***************
Ya hace unos meses, durante un taller de álbum ilustrado, los alumnos tuvimos que llevar un libro para recomendar a nuestros compañeros. Fue difícil escoger sólo uno. De hecho no pude, y acabé llevando  unos cuantos, pero tenía claro que uno de ellos tenía que ser éste: “El dibujante de osos” de Bernat Cormand.
La cuestión es que tenía que explicar por qué me gustaba, por qué lo había escogido, y ahí fue cuando me di cuenta de que mi aproximación al álbum ilustrado es muy emocional, mucho más motivada por aspectos ligados a la emoción, al sentimiento, a la evocación, que a la racionalidad con la que puedo argumentar la elección de una novela o de un ensayo.
Creo que eso mismo les puede ocurrir a muchos lectores que, ya adultos, se reencuentran con el álbum ilustrado.
No recuerdo cuando traspasé la línea, cuando se desdibujó para mi la frontera entre lo que se considera libro infantil y libro para adultos, y pude volver a disfrutar, sin prejuicios, de todo lo que el universo de los álbumes ilustrados nos proporciona.
El caso es que cuando sucede, ya no hay marcha atrás y… ¡es fantástico!
Y volviendo al libro que me ha llevado a esta reflexión, os dejo con las notas que torpemente escribí, intentado plasmar en palabras mis argumentos.
Es cierto que podría hacer un análisis más formal. Decir, por ejemplo, que se nota que Bernat Cormand es tanto un filólogo que dibuja, como un ilustrador que escribe. Que entrelaza magníficamente texto e imagen en el desarrollo de la línea narrativa. Que describe secretamente la personalidad del personaje a través de sus objetos. Que sabe introducir el elemento fantástico de una forma sorprendente e inesperada… Pero, todo eso, lo podéis descubrir vosotros mismos.

¡Buena semana y buena lectura!

Bernat Cormand Rifà: El dibuixant d’óssos / El dibujante de osos. Sd edicions. Barcelona, 2008.
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>